زعفرانیه - خیابان آصف (اعجازی) - جنب بانک ملت - طبقه ۲ پلاک ۳۷

آیا بوتاکس سرطان زا است؟

مجله آموزشی

آیا بوتاکس سرطان زا است؟

فرم دریافت نوبت و ویزیت آنلاین

با سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، شما می توانید با پر کردن فرم زیر برای نوبت دهی و ویزیت آنلاین اقدام کنید.

( حداکثر تا ۲۴ ساعت با شما تماس می گیریم )

آیا بوتاکس سرطان زا است؟

تزریق بوتاکس از تکنیک­ های درمانی پرکاربردی است که در درمان طیف وسیعی از بیماری­ های پوستی و معالجه اختلالات سیستم عصبی و عضلانی مورد استفاده قرار می­گیرد، اما از ابتدای ابداع این روش درمانی تاکنون، همواره چالش­ هایی پیرامون تزریق بوتاکس در نواحی مختلف بدن وجود داشته است. این چالش ­ها پیرامون عوارض بلند مدت روش درمانی بوتاکس، برای بسیاری از افراد نگرانی­ هایی را به وجود آورده است. اگر برای شما هم سوالاتی همچون موراد زیر پیش آمده است در این مقاله دکتر مسعود جعفری قصد پاسخگویی به آنها را دارد.

آیا بوتاکس سرطان زاست؟

بوتاکس برای بیماران سرطانی مضر است؟

ایا تزریق ژل سرطان زاست؟

بوتاکس در شیمی درمانی مضر است؟

بوتاکس چیست؟

بوتاکس نام تجاری Botulinum Toxin Type A است، یک نوروتوکسین که منجر به ایجاد بوتولیسم می­شود، بیماری که فلج کننده عضلات است. استفاده از بوتاکس برای اولین بار توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان بیماری­ های پزشکی مانند اسپاسم عضلانی، تعریق بیش از حد زیر بغل و پلک افتاده تصویب شد.

آیا بوتاکس سرطان زا است؟

تزریق بوتاکس، درمانی ایمن و بی­خطر است که به عنوان یک راه­حل موقت برای بیماری ­های گوناگون در نظر گرفته می­شود. حتی اگر سموم بین سلول ­ها حرکت کنند، بوتاکس برای همیشه در بدن باقی نمی­مانند، چرا که سموم دارای عمر محدودی هستند و توسط بدن از بین می­روند. بنابراین نمی­توانند موجب بروز بیماری­هایی چون سرطان شوند. سابقه ایمنی برای بوتاکس بسیار قوی است و ده ­ها میلیون بیمار تحت درمان با بوتاکس قرار گرفته اند و گزارشی از سرطان با بوتاکس در هیچ کجای جهان وجود ندارد.

تزریق بوتاکس

مضرات کوتاه مدت تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس نیز مانند هر روش درمانی دیگری همچنان که دارای مزایایی است، عوارض کوتاه مدتی را نیز داراست.

این عوارض شامل:

  • تورم
  • درد در ناحیه تزریق
  • کبودی
  • قرمزی در ناحیه تحت درمان
  • و علائمی شبیه به آنفولانزا

این اثرات، در تمامی درمان­ های پوستی مانند درمان­ های تزریقی و یا درمان ­های لیزری وجود دارد. اثرات اینچنینی واکنش طبیعی پوست در برابر درمان است که طی ساعات و روزهای اولیه پس از تزریق بوتاکس با انجام راهکارهایی چون کمپرس سرد، عدم دستکاری و ماساژ محل تزریق، استراحت کافی و رژیم غذایی صحیح به سهولت مرتفع می­شود.

 تنها لازم است افرادی که تمایل دارند بلافاصله پس از تزریق بوتاکس، به کار و فعالیت روزانه خود برگردند از یک ضد آفتاب مناسب استفاده کنند. بنابراین اثرات جانبی کوتاه مدت بوتاکس جای هیچگونه نگرانی را به وجود نمی­اورد.

عوارض جانبی طولانی مدت تزریق بوتاکس

یکی از موارد بحث ­برانگیز در تزریق بوتاکس، عوارض بلند مدت آن است. گزارش­ های نادری از عوارض جانبی بلند مدت این تکنیک درمانی وجود دارد. عمده­ ترین عوارض بلند مدتِ گزارش شده برای تزریق بوتاکس شامل موارد زیر است:

  • نکروز یا بافت مردگی
  • ضعف یا اختلال عضله در نواحی چون دست ­ها و پلک
  • اختلالات بینایی
  • مشکل در تکلم و بلع که ممکن است برای ماه ­ها ماندگار باشد.

این موارد مهمترین مواردی است که به عنوان اثرات بلند مدت بوتاکس بیان شده است

نکته

باید بدانیم این عوارض، به عنوان عوارض جانبی اولیه و نرمال تزریق بوتاکس شناخته نمی­شوند. عوارض بلند مدت بوتاکس به دلایل مختلفی روی می­دهند که عمده ­ترین آنها تزریق توسط فرد غیر متخصص، تزریق بیش از اندازه لازم و تزریق بوتاکس بی­کیفیت است.

این امر نشان می­دهد که اگر بیمار برای تزریق بوتاکس، به پزشک متخصص پوست و مو و دارای تجربه و مهارت مراجعه کند، احتمال بروز عوارض بلند مدت به حداقل ممکن می­رسد. اگر در نظر دارید درمان ­های بوتاکس محور را انجام دهید، مهم است که با یک متخصص پزشکی دارای مجوز مشورت کنید. اگرچه درمان با شخصی که مجوز کار پزشکی را ندارد مانند میکاپرها ممکن است ارزان­تر باشد، اما تزریق هر نوع فیلر و پرکننده­ای توسط افراد غیر متخصص می­تواند خطر عوارض بلند مدت را به شدت افزایش دهد.

تزریق بوتاکس

بررسی نظریه سرطان­زا بودن بوتاکس

سرطان­زا بودن بوتاکس از چالش ­هایی است که درباره این روش درمانی مطرح بوده است. یک مطالعه در دانشگاه ویسکانسین- مدیسون شک و تردیدهای را در مورد عملکرد بوتاکس در بدن ایجاد کرده است. این نظریه به این دلیل مطرح شد که برخی محققان بر این باورند که بوتاکس در واقع قادر به جابجایی بین سلول­های عصبی است و این موضوع چنین احتمالی را ایجاد می­کند که می­تواند به سایر سلول­ها و بافت­ ها مهاجرت کند.

البته این یک نگرانی و چالش جدید نیست، چرا که سازمان غذا و داروی آمریكا (FDA) در سال 2009 پیرامون تزریق بوتاکس این هشدار ایمنی را اضافه كرد که ممكن است سم بوتاکس از ناحیه تزریق به سایر نقاط، پخش شود.

در مطالعه صورت گرفته در دانشگاه ویسکانسین که به عنوان قوی­ترین مطالعه در حوزه عوارض تزریق بوتاکس شناخته می­شود، به صورت اختصاصی این امر مورد بررسی قرار گرفت که آیا سم در منطقه تزریق شده باقی می­ماند یا اینکه توانایی مهاجرت به سایر سلول­ ها را دارد. در این پژوهش محققان دو گونه سم بوتولینوم را مورد بررسی قرار دادند. آنها با استفاده از نورون ­های موش نشان دادند که مولکول­ های سم قادر به حرکت بین سلول­ های عصبی مختلف در یک ظرف آزمایشگاهی هستند.

این مطالعات در واقع در محیط آزمایشگاهی و بر روی نمونه موش این امر را تا حدودی اثبات کرده است که پس از ورود سموم بوتاکس به یک نورون، بخشی از سموم درون آن نورون عمل می­کنند، اما یک بخش جزئی دیگر قادر به انتقال از سلول­ های عصبی به سلول­ های دیگر هستند. اما حتی در نمونه­ های آزمایشگاهی هیچ نتیجه­ مشخصی وجود ندارد که این سم تا چه میزان قادر به حرکت بین سلولی است و همچنین این امر اثبات نشده است که آیا نتایج بررسی نمونه­ های آزمایشگاهی، در یک ارگانیسم زنده مانند بدن انسان رخ می­دهد یا خیر.

واقعیت این است که اگر فرضیه حرکت سم بوتاکس در بین سلول­ های عصبی انسان را بپذیریم تنها عارضه گزارش شده از این انتقال، عوارضی چون مشکل در تنفس است که آن هم به دلایلی چون تزریق غیر اصولی روی می­دهد. بنابراین سرطان­زا بودن بوتاکس اساساً منتفی است.

 تزریق بوتاکس

جمع­ بندی

تزریق بوتاکس یکی از درمان­ های پرکاربرد است که پیرامون عوارض آن بحث­ های مختلفی مطرح شده است. یکی از این بحث ­ها، سرطان­زا بودن بوتاکس است. هرچند بررسی­ های علمی و گزارشات بالینی عوارضی مانند تورم و درد را برای این تکنیک درمانی اعلام کرده ­اند، اما هیچ گزارش علمی و اثبات­ شده ­ای مبنی بر سرطان­زا بودن بوتاکس وجود ندارد.

تزریق بوتاکس

 جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این شیوه ی درمان به مقاله ی “مهم ترین نکات بوتاکس چیست؟” از همین سایت و انجام مشاوره ی رایگان به کلینیک تخصصی پوست و مو و زیبایی دکتر مسعود جعفری مراجعه نمایید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 3.7]

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری

فیسبوک
توییتر
لینکدین
ایمیل
تلگرام
فیسبوک
توییتر
لینکدین
ایمیل
تلگرام

شما می توانید همین الان اولین مشاوره رایگان خود را رزرو کنید.

زعفرانیه - خیابان آصف (اعجازی) - جنب بانک ملت - طبقه ۲ پلاک ۳۷