معرفی روش درمانی لیزر جای جوش
لیزر جای جوش یکی از درمان های رایج برای بهبود بخشیدن اسکارهای ناشی از آکنه و جوش است. نود و پنج درصد از افرادی که دچار آکنه و جوش میشوند اسکارهای ناشی از آکنه را نیز تجربه میکنند.
درمان با لیزر برای اسکارهای آکنه باعث میشود تا لایه های سطحی پوست از بین بروند و به کلاژن سازی پوست کمک میکند.
هرچند این روش درمانی اسکارهای آکنه را به طور کامل از بین نمیبرد، اما میتواند شدت آنها را کاهش دهد و همچنین درد ناشی از آنها را به حداقل برساند. اگر آکنه فعال دارید، یا پوست شما بسیار تیره و یا دارای چین و چروک های مشهود است، ممکن است کاندیدای مناسبی برای این درمان نباشید. جهت کسب اطلاعات جامع در مورد لیزر جای جوش به مقاله ی “مهم ترین دانستنی های لیزر جای جوش” از همین سایت مراجعه نمایید.
نحوه عملکرد لیزر جای جوش
درمان با لیزر برای جای زخم آکنه به دو روش انجام میشود:
ابتدا، گرمای لیزر وارد عمل میشود و لایه بالایی پوست شما را که درگیر اسکار است هدف قرار میدهد . از آنجا که با لیزر جای جوش، لایه سطحی پوستِ درگیر با اسکار تراشیده میشود، پوست صافتر میشود و اسکارها کمرنگتر میشوند.
با از بین رفتن بافت اسکار، پوست شروع به کلاژن سازی میکند و به تدریج سلول های تازه، پوست را بازسازی میکنند. جریان خون با حرارت لیزر به منطقه تحت درمان کشیده میشود و با هدف قرار گرفتن رگهای خونی در جای زخم، التهاب کاهش پیدا میکند.
همه اینها باعث میشود جای زخم ها و اسکارهای ناشی از آکنه و جوش، کمرنگتر به نظر برسند و کمتر دیده شوند. همچنین باعث بهبودی پوست در ناحیه تحت درمان میشود. لیزر جای جوش عموماً برای صورت، ، بازوها، نیمتنه فوقانی و گردن استفاده میشود.
انواع مختلف لیزر جای جوش
برخی از انواع متداول لیزرهای مورد استفاده در جای زخم آکنه عبارتند از: لیزرهای اربیم YAG ، لیزرهای دی اکسید کربن (CO2) و لیزرهای pulsed-dye. هر یک از این دستگاه ها به روش خاصی کار میکنند تا جای زخم مورد نظر را هدفگیری کنید. مهمترین این لیزرهای در ادامه توضیح داده میشوند:
- لیزر ابلیتیو (جوان سازی پوست): این لیزر در جوان سازی پوست در محل آکنه با استفاده از تکنولوژی اربیم یا دی اکسید کربن برای لایه برداری سطحی پوست کاربرد دارد. این نوع درمان با لیزر با هدف از بین بردن تمام لایه بالایی و سطحی پوست، در منطقه ای که اسکار وجود دارد، استفاده میشود بین ۳ تا ۱۰ روز زمان لازم است تا قرمزی ناشی از این لیزر شروع به فروکش کند.
- لیزرهای جوان سازی غیر ابلیتیوی: در این نوع درمان، برای زخم های آکنه از لیزر مادون قرمز استفاده میشود. گرما مهمترین عامل در این لیزر برای تحریک تولید کلاژن و تشویق رشد سلول جدید و جایگزینی بافت جدید با بافت آسیب دیده است.
- لیزرهای فراکشنال یا فراکسل (Fraxel): با هدف تحریک بافت های زیرین زخم و برای از بین بردن سلول های مرده که زیر لایه بالایی پوست جمع شده اند، از این لیزر استفاده میشود. اسکارهای عمیق پوستی ناشی از آکنه و همچنین اسکارهای ناشی از سوختگی های عمیق به خوبی به این نوع لیزر پاسخ می دهند.
بهترین زمان برای انجام لیزر جای جوش
آکنه ها و جوش ها به دلایل مختلفی مانند نوع تغذیه، بلوغ، مصرف داروهای خاص، نوسانات هورمونی و یا اختلالات کبدی به وجود میآیند. بنابراین بهترین زمان برای انجام لیزر اسکارهای آکنه، زمانی است که علل بروز آکنه بررسی شود و این علل رفع شود.
مادامی که آکنه های فعال بر روی پوست دارید، انجام لیزر جای جوش نتیجه مطلوبی به همراه ندارد. بنابراین اگر در سن بلوغ هستید و یا دارای اختلالات هورمونی هستید برای لیزر جای آکنه و جوش کمی صبر کنید.
نکات لازم پیش از لیزر جای جوش
ممکن است پیش از اقدام به درمان نیاز به رعایت برخی موارد خاص باشد تا واجد شرایط برای لیزر زخم های آکنه باشید. آماده سازی برای این درمان اغلب شامل موارد زیر است:
- هیچ مکمل آسپرین یا رقیق کننده خون را ۲ هفته قبل از عمل لیزر نباید مصرف کنید.
- حداقل ۲ هفته قبل از درمان سیگار نکشید.
- هیچ محصول مراقبت از پوست که حاوی رتینول است را ۲ هفته قبل از درمان مصرف نکنید.
به صورت موردی و با توجه به تشخیص پزشک متخصص پوست و مو معالج، ممکن است لازم باشد قبل از درمان با لیزر، داروهای درمان آکنه را متوقف کنید. اگر مستعد ابتلا به زخمهای سرد هستید، ممکن است یک داروی پیشگیرانه و آنتی بیوتیک تجویز شود.
نکات مهم برای مراقبت بعد از لیزر جای جوش
پس از لیزر جای جوش مهم است که انتظارات واقعبینانه ای داشته باشیم. درمان با لیزر زخم های آکنه را کاملاً از بین نمیبرد. در بهترین حالت، اسکارها بسیار کمرنگ خواهد شد. مراقبت بعد از لیزر جای جوش بسیار مهم است.
بعد از درمان با لیزر، باید در هفتهها و ماههای بعدی در مورد مراقبت از پوست خود بسیار هوشیار باشید. پوست شما در معرض آسیب در برابر آفتاب قرار خواهد گرفت، بنابراین استفاده از ضد آفتاب قبل از ترک خانه بسیار ضروری است.
همچنین باید ۶ تا ۸ هفته پس از درمان، از برنزه کردن یا فعالیت های دیگری که منجر به قرار گرفتن در معرض شدید آفتاب میشود خودداری کرد.
ممکن است پزشک یک تونر یا مرطوب کننده مخصوص را تجویز کند. استفاده از این داروهای جانبی موجب میشود تا بهترین نتایج، از لیزر حاصل شود.
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت باید ناحیه تحت درمان را تمیز نگه دارید. ممکن است پوست شما به مدت چند روز یا حتی چند هفته دچار قرمزی باشد. همچنین استفاده از کرمهای آرایشی تا یک هفته بعد از درمان توصیه نمیشود.
نتایج درمان لیزر جای جوش شما فوراً قابل مشاهده نخواهد بود. در طی ۷ تا ۱۰ روز ، متوجه میشوید که درمان تا حدود زیادی کارساز بوده است. نتایج این درمان دائمی است.
عوارض جانبی ناشی از لیزر جای جوش
ریسک ها و عوارض جانبی در استفاده از لیزر برای درمان اسکارهای آکنه وجود دارد. عوارض لیزر جای جوش بسته به نوع لیزر مورد استفاده، نوع پوست شما و جلسات درمانی مورد نیاز شما متفاوت خواهد بود.
عوارض جانبی معمولی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ورم
- قرمزی
- درد در محل درمان
درد ناشی از درمان با لیزر برای زخم های آکنه معمولاً بعد از یک یا دو ساعت از بین میرود. قرمزی ممکن است طی ده روز فروکش کند.
مهمترین خطرات لیزر جای جوش، شامل هایپرپیگمانتاسیون و عفونت است. اگرچه این شرایط نادر است و اغلب قابل پیشگیری است. اگر بعد از درمان با لیزر، متوجه چرک، ورم شدید و یا تب شدید لازم است سریعاً با پزشک خود صحبت کنید.
جمع بندی
لیزر جای جوش یکی از مهمترین درمانهای نوین برای رفع اسکارها و زخم های به جا مانده از آکنه ها و جوش ها است. انواع مختلف لیزر برای رفع اسکار جای جوش وجود دارد. این لیزرها علاوه بر حذف بافت مرده و لایه سطحی درگیر با اسکار، به تحریک کلاژن سازی و جوانسازی پوست کمک میکنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد لیزر جای جوش و انجام مشاوره ی رایگان به کلینیک تخصصی پوست و مو و زیبایی دکتر مسعود جعفری مراجعه کنید.