اسیدسالیسیک چیست؟
جوش ها و آکنه های پوستی یکی از شایعترین مشکلاتی است که بسیاری از افراد در طول زندگی با آن مواجه میشوند. درمان های دارویی بسیاری برای این مشکل پوستی وجود دارد و ترکیبات مختلفی به بهبود آکنه کمک میکنند. اسیدسالیسیک در صدر لیست این ترکیبات قرار دارد.
به زبان ساده تر، اسیدسالیسیک یکی از بزرگترین دشمنان آکنه است. وقتی صحبت از محصولات مراقبت از پوست است، دو دسته اسید وجود دارد که اغلب مورد توجه هستند. بتا هیدروکسی اسیدها (BHAs) و اسیدهای هیدروکسی آلفا (AHAs).
اسیدسالیسیک یک بتا هیدروکسی اسید است. این به معنی آن است که قسمت هیدروکسی مولکول توسط دو اتم کربن از قسمت اسید جدا میشود، بر خلاف یک اسید آلفا هیدروکسی که در آن توسط یک اتم کربن از هم جدا میشوند.
اسیدسالیسیک در حقیقت از پوست درخت بید تولید میشود و متعلق به یک کلاس از مواد تشکیل دهنده به نام سالیسیلات است. این ساختار بسیار مهم است زیرا باعث میشود اسید سالیسیلیک بیشتر محلول در روغن باشد، بنابراین می تواند در منافذ پوست نفوذ کند.
هر دو اسید آلفا و بتا هیدروکسی اسید پوست را پوسته پوسته میکنند، اما AHA ها محلول در آب هستند ، در حالی که BHA ها محلول در روغن هستند. نمونه هایی از AHA ها شامل اسیدهای گلیکولی و لاکتیک هستند.
به طور کلی، مواد محلول در روغن مانند اسیدسالیسیک به آسانی در لایه های چربی بین سلول های پوست نفوذ می کنند. به عبارت دیگر، مواد محلول در روغن میتوانند در سطحی عمیقتر از همتایان محلول در آب به پوست نفوذ کنند.
بنابراین به طور خلاصه میتوان گفت AHA ها به خوبی روی سطح پوست کار میکنند تا پوست پیر و مرده را جدا کرده و پوست جدید تازه را آشکار سازند. اما اسیدسالیسیک عمیقتر عمل میکند و قادر به نفوذ در منافذ مسدود پوست است.
معرفی پماد اسیدسالیسیک برای جوش
کرم اسید سالیسیک ضد جوش یکی از مهمترین و کارآمدترین محصولات ضدآکنه در سراسر دنیا محسوب میشود. این کرم حاوی مقادیر بالایی از اسیدسالیسیک است. امروزه برندها و شرکت های معتبر دارویی برای تولید ژل ها، صابون ها و کرم های ضد آکنه از اسیدسالیسیک استفاده میکنند.
کاربرد کرم اسید سالیسیک ضد جوش
مهمترین کاربردهای کرم اسید سالیسیک ضد جوش در موارد زیر است:
- درمان جوش ها و آکنه های ناشی از تغذیه نادرست
- درمان پاستول ناشی از تغییرات هورمونی در دوران بلوغ
- رفع اسکارهای ناشی از آسیب هایی مانند سوختگی و جوش
- رفع هیپرپیگمانتسیون ناشی از علل مختلفی چون بارداری
نحوه عملکرد اسید سالیسیک در درمان آکنه
اسیدسالیسیک برای انجام کار خود میتواند به لایه های عمیق پوست نفوذ کند. این عملکرد دقیقاً همان چیزی است که اسیدسالیسیک را به عنوان یک ماده مؤثر برای هدف قرار دادن آکنه ها تبدیل میکند، خصوصاً برای جوش های سرسیاه و سر سفید.
پس از نفوذ به پوست اسیدسالیسیک باقی مانده های پوستی را که باعث مسدود شدن منافذ میشود، حل میکند. این ترکیب به عنوان یک ضد التهابی عمل میکند و همچنین به جوش های ملتهب قرمز و پاستول ها کمک میکند تا سریعتر از بین بروند.
این ماده میتواند به قدری عمیق به پوست نفوذ کند که در واقع باعث قطع شدن اتصالات بین سلول های پوستی شود. هنگامی که به پوست نفوذ کرد، قسمت اسید مولکول میتواند مقداری از ماده چسبناک داخل سلول که سلول های پوستی را در کنار هم نگه میدارد حل کند و به این ترتیب از انسداد پوست و ایجاد جوش و آکنه جلوگیری میکند.
این شکستن سلول های پوستی باعث تقویت لایه برداری نیز میشود. اسیدسالیسیک یک داروی کراتولیتیک به حساب میآید ، بدین معنی که برای لایه برداری پوست بسیار عالی است. داروهای کراتولیتیک باعث نرم شدن و پوسته شدن لایه بالای سلول های پوستی میشوند که موجب عدم انسداد منفافذ پوستی میگردد.
نحوه استفاده از کرم اسید سالیسیک
سالیسیلیک اسید موجود در کرم های موضعی آکنه معمولاً در غلظت های حداکثر 2 درصد وجود دارد. این ماده در این غلظت لایه بیرونی پوست را نرم میکند و در درمان آکنه استفاده میشود. اما بر میزان چربی پوست تأثیر نمیگذارد. فرمولاسیون حاوی 17٪ و 27٪ سالیسیلیک اسید برای از بین بردن زگیل استفاده میشود.
بسته به میزان آکنهها و علل به وجود آمدن آن پزشک معالج، دستور خاصی را برای نحوه مصرف دارو ارائه میدهد.
برای استفاده از کرم اسید سالیسیک ضد جوش ابتدا باید سطح پوست را با محلول های پاک کننده آرایش کاملاً پاک نمود. استفاده از محلول های ضدآکنه نیز پیش از استفاده از کرم پیشنهاد میشود. مقدار کمی از دارو را در ناحیه آسیب دیده بمالید و به آرامی مالش دهید. برای استفاده از دارو ، معمولاً 1 تا 3 بار در روز یا طبق دستور پزشک متخصص پوست و مو باید از کرم استفاده کرد. پس از استفاده از دارو دست ها را بعد از استفاده بشویید.
عوارض جانبی کرم اسید سالیسیک ضد جوش
کرم اسید سالیسیک ضد جوش دارای کمترین عارضه جانبی است. در واقع تنها زمانی که از این کرم بیش از حد استفاده کنید، ممکن است ایجاد مشکل کند.
اثر منفی اسیدسالیسیک به دلیل تحریک و خشک کردن پوست در افرادی است که بسیار حساس هستند یا افرادی که از کرم ها و ژل های حاوی این ترکیب بیش از حد مجاز استفاده میکنند.
بسته به غلظت و نوع برنامه درمانی برای درمان آکنه و جوش، ممکن است برخی از افراد خشکی، لایه برداری، قرمزی و برخی از افراد سوزش پوست را تجربه کنند. به همین دلیل، افرادی که دارای پوست بسیار خشک و حساس هستند، باید در نظر داشته باشند که از مصرف تمام داروهای لایه بردار خودداری کنند. همچنین در صورت بارداری یا مصرف داروهای خاص از جمله رقیق کننده های خون، بهتر است از این کرم استفاده نشود.
مسئله مهم آن است که کرم اسید سالیسیک ضد جوش یا هر سالیسیلات در قسمت های سالم بدن ممکن است منجر به مسمومیت شود. بنابراین فقط یک لایه از کرم را بر روی مناطق مستعد آکنه استفاده کنید.
اجازه ندهید که این دارو با چشم، بینی، دهان، کشاله ران یا هر پوست آسیب دیده ای تماس پیدا کند. در صورت تماس با مناطق ذکر شده یا پوست زخمی، باید ناحیه را با دقت با آب سرد بشوئید.
جمع بندی
پماد اسید سالیسیک ضد جوش از جمله پمادهایی است که برای درمان آکنه مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین ترکیب موجود در این کرم سالیسیلیک اسید است. از این ترکیب در تولید انواع محصولات درمانی و آرایشی مانند کرم ها و ژل های ضد جوش و لایه بردار میشود. در صورت استفاده صحیح، این کرم هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد کرم اسیدسالیسیک ضد جوش و انجام مشاوره ی رایگان به کلینیک تخصصی پوست و مو و زیبایی دکتر مسعود جعفری مراجعه کنید.